Over de dag 22 september

KieftenGijpOp 22 september 1982 hersteld Het Nederlands voetbalelftal zich van de matige start van de EK-kwalificatiereeks en verslaat Ierland in Rotterdam met 2-1. René van de Kerkhof speelt zijn 47ste en laatste interland voor Oranje, René van der Gijp, toendertijd uitkomend voor Lokeren, debuteert.
Van der Gijp is de derde “Gijp” die in het oranje speelt. Oom Cor en vader Wim hebben deze eer voor hem gehad.
Gijp’s medespelers uit die tijd, Ruud Gullit, Hans van Breukelen, Ronald Spelbos, Frank Rijkaard, Ben Wijnstekers, Marco van Basten, Sonny Silooy, Peter Boeve, Willy van de Kerkhof en Adri van Tiggelen, vormen een goede basis voor verdere hoogtepunten in ’88.
Toch komt Gijp niet verder dan 15 interlands bij Oranje.
Ik vind het nodig om toch even ook deze van der Gijp even uit te lichten want de bizarre chain-of-events in de tijd zorgt ervoor dat hij in 2011 mede de Gouden Televisierring weet te winnen, ondanks dat hij zelf thuis ziek zit te wezen, en dat zijn boek “Gijp” in 2013 de NS Publieksprijs wint.
Het is een mooie wending voor een van de meest kleurrijke persoonlijkheden op de Nederlandse TV. Een fittie, meerdere zelfs, wordt niet uit de weg gegaan, en zal Rene aan zijn reet roesten of hij inmiddels een karikatuur van zichzelf is geworden met zijn anekdotes en karakterstieke lach.
Het merk “Gijp” is inmiddels een blauwdruk geworden voor voetballers waaraan een verhaal kleeft, en wat mij betreft mogen we nog jarenlang van Rene genieten.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *