Over de dag 24 september

beurskrach1869Op 24 september 1869 vindt de eerste “Zwarte Vrijdag” plaats van de beurs van New York.
Robber Barrons” James Fisk en Jay Gould proberen de goudprijs onder hun controle te krijgen, en dat zorgt uiteindelijk voor de eerste Beurskrach van de New York Stock Exchange.
Fisk en Gould gebruiken hierbij hun sociale kwaliteiten en weten Abel Corbin, de zwager van de President bij hun plan te betrekken. Elke sociale gelegenheid waar ook de president verschijnt weten zij met hem te spreken en weten hun mening om geen goud te verkopen gesteund door de zwager van de President.
Het plan mislukt uiteindelijk omdat de president Ulysses S.Grant het plan op tijd doorziet en enorme voorraden goud verkoopt van de staat om het plan tegen te gaan, waardoor de eerste beurskrach plaats vindt.
Opvallend genoeg weten Fisk en Gould redelijk ongeschonden de strijd door te komen. Corbin, de zwager van de president, is wel financieel geruïneerd door de aktie.
Het is niet de enige controverse in de regeringperiode van president Ulysses S. Grant, en daarom staat deze periode ook wel bekend als “The Era of Good Stealings

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *