Over de dag 28 september

estoniaVandaag in 1994 zinkt de Estonia. De ondergang van de Estonia is met 852 slachtoffers de grootste scheepsramp tot nu toe in de Europese naoorlogse geschiedenis.
Het was zwaar weer op de Oostzee die nacht van 28 september 1994. De metershoge golven zorgden ervoor dat tijdens de reis de boegklep afbrak waardoor het autodek vol water liep. De Estonia maakte slagzij en zonk binnen een half uur. Omdat de ramp gebeurde in een relatief druk bevaren stuk van de Oostzee, was al na ongeveer een uur de Mariella, een veerboot van Viking Line, ter plekke. Ook werden relatief laat helikopters ingezet bij de reddingswerkzaamheden. De hoge golven en sterke wind maakten deze reddingswerkzaamheden extra moeilijk waardoor in totaal slechts 137 mensen het ongeluk overleefden. De meeste slachtoffers vielen door onderkoeling op open zee of in de reddingsvlotten, of door verdrinking in het schip; omdat het schip zo snel ten onder ging hadden zij geen tijd uit het schip te vluchten.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *