Over de dag 30 september

flintstonesOp 30 september 1960 wordt voor het eerst “The Flintstones” uitgezonden op de Amerikaanse TV. Prime Time. Dat maakt de serie toch wel bijzonder. En het feit dat jij ook alle avonturen kent van Fred en Wilma met hun buurtjes Barney en Betty wil eigenlijk alleen maar zeggen dat de makers William Hanna en Joseph Barbera, een enorme hit hadden, in TV-land.
De serie draaide uiteindelijk zes seizoenen, van 1960 tot 1966, op de Amerikaanse televisiezender ABC. De meeste personages zijn bedacht door Ed Benedict.
Het bijzondere van de serie en een vaste bron van de humor, is dat allerlei aspecten die normaal waren in het Amerika van de jaren 60, maar volledig onbekend zijn in de prehistorie (denk aan televisie, auto, platenspeler, bowlingbaan, buitenwijk), in de fictieve wereld van de Flintstones wél voorkomen, zij het in steentijdvorm. Om de zaken een prehistorisch uiterlijk te geven, worden materialen als steen, hout en dierenvellen gebruikt. Een auto wordt bijvoorbeeld aangedreven met de voeten, en de krant bestaat uit een stenen tablet waarop letters zijn uitgehakt. Vaak maakt de technologie ook gebruik van dieren: een mammoet is door zijn slurf de waterkraan, de snavel van een vogel is de naald van een platenspeler, een Brontosaurus dient als bus of graafmachine en een pterodactylus als vliegtuig.

De televisieserie werd, evenals het Nederlandse Toen was geluk heel gewoon, gebaseerd op de sitcom The Honeymooners. De serie is, met The Simpsons, een van de weinige tekenfilmseries die tijdens primetime werden uitgezonden.

De Flintstones waren uiteindelijk niet de enige serie waar Hanna en Barbera succes mee oogsten : Top Cat, Yogi Bear, Wally Gator, The Jetsons, Scooby-Doo, en De Smurfen volgden over de tijd.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *