Over de dag 3 oktober

berlinOp 3 oktober viert Duitsland zijn vereniging sinds 1990.
De Dag van de Duitse eenheid: de Duitse Democratische Republiek (DDR, Oost-Duitsland) wordt opgeheven en wordt weer samengevoegd met de Bondsrepubliek Duitsland (West-Duitsland). Beide landen waren sinds 1949 van elkaar gescheiden.
Het is een grote dag voor onze oosterburen.
De hobbels die men moest nemen om weer één natie te worden werden één voor één getackeld : De Oostmarken konden tegen een gunstige koers gewisseld worden, de Russen werden afgekocht, en Polen werd nogmaals en definitief de Oder-Neissegrens gegarandeerd.
Het is een financieel hoge prijs die de vroegere West-Duitsers hebben betaald voor de vereniging, een prijs die de “Ossies” hebben betaald in bloed over de jaren dat de muur beide landen scheiden, en zij richting het Westen probeerden te vluchten.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *