Over de dag 4 oktober

bijlmerrampVandaag in 1992 komt een net van Schiphol vertrokken El-Al vliegtuig in de problemen, en in een poging om opnieuw te landen boort het vliegtuig zich in een flat in de Bijlmer.
De crash wordt bekend onder de naam de “Bijlmerramp” en minimaal 43 mensen komen hierbij om. Achteraf bezien valt het aantal slachtoffers mee, al is er elke eentje teveel natuurlijk. In de beginuren ging men nog uit van een passagierstoestel, en schatte men het aantal slachtoffers veel hoger in.
Over vlucht 1862 bestaan vandaag nog steeds vele vragen. Zoals de vraag of het toestel verarmd uranium aan boord had, en wie ‘de mannen in de witte pakken’ zijn geweest. Een parlementaire enquĂȘte wist ook hierop niet echt een antwoord gegeven.
Wat ik mezelf nog herinner van die bewuste zondag was dat ik het nieuws eigenlijk niet kon geloven. Net als zovelen waren we in afwachting van Studio Sport, maar alle netten gaven hetzelfde beeld : Brandende flats met daarin een gapend gat.
Surrealistisch was het.
Het is ook de reden waarom het vanavond rustig is boven Amsterdam. Tijdens de herdenking bij “de boom die alles zag” vliegen er geen vliegtuigen over de Bijlmer, wat normaal een drukke aanvliegroute is voor Schiphol.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *