Over de dag 6 oktober

moulinrougeOp 6 oktober 1889 opent een beroemd variete-theater zijn deuren : De Moulin Rouge te Parijs.
De heren Joseph Oller en Charles Zidler openen na een verbouwing dit caberet, alwaar danseressen de “CanCan” opvoeren.
Sinds de opening in 1989 – hetzelfde openingsjaar als de Eifeltoren- staat er een rode molen op het dak ter herkenning.
De Moulin Rouge is een symbool van het bohemienleven, trekt jaarlijks duizenden toeristen en is wereldwijd geïmiteerd. De vroege jaren van de Moulin Rouge werden gekenmerkt door extravagante shows, geïnspireerd door het circus.
Het etablisement in de rosse buurt van Parijs (La Pigalle) kent ook haar weerslag in de kunst : Het cabaret was de inspiratie voor veel schilderijen van Henri de Toulouse-Lautrec en affiche-ontwerpen door onder anderen Jules Chéret.
In 1940 kwam een speelfilm Moulin Rouge uit met Josephine Baker, en in 2001 Moulin Rouge!, met Ewan McGregor en Nicole Kidman in de hoofdrollen.
Ook het zakelijke aspect doet het nog altijd sterk : Op een showavond wordt er nog altijd zo’n 800 flessen champagne genuttigd door de gasten. Dat brengt het totaal op jaarbasis nog altijd op 240.000 flessen…

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *