Over de dag 8 oktober

alkmaarOp 8 oktober 1573 vindt Alkmaars Ontzet plaats.
Het is de eerste overwinning van de Hollanders op de Spanjaarden in de 80-jarige oorlog.
Het Beleg van Alkmaar was de belegering van de stad Alkmaar tijdens de Tachtigjarige Oorlog door het Leger van Vlaanderen (de Spanjaarden). Het beleg duurde van 21 augustus tot 8 oktober 1573 en eindigde in een ontzet: het koninklijke Spaanse leger moest het beleg opgeven nadat Willem van Oranje opdracht had gegeven om de dijken rond Alkmaar door te steken. Alkmaars Ontzet betekende het einde van de belegering. Alkmaar was een van de eerste Hollandse steden die ontzet werd en die de Spanjaarden dus met succes had weten te weerstaan.
Alkmaars Ontzet wordt jaarlijks op 8 oktober gevierd. De feestelijkheden bestaan onder andere uit een kleine kermis, een optocht, een kinderoptocht, demonstraties van brandweer en marine, een zuurkoolmaaltijd, een muzikale taptoe op het Waagplein en de dag wordt altijd afgesloten met feestelijk vuurwerk.
In 2010 werd zelfs nog een massagraf ontdekt door studenten Archeologie van de Universiteit Leiden op de Alkmaarse Paardenmarkt, waarin minstens 15 skeletten met daarbij musketkogels en hagelpatronen lagen. Op de plek was vroeger een begraafplaats van een klooster, vlak bij de noordkant van de stadsmuur, die op die plek zwak was en daarom ook vaak door de Spanjaarden aangevallen. Omdat enkel bij het beleg van 1573 zo grootschalig is gevochten om Alkmaar, is het zeer waarschijnlijk dat het massagraf van die tijd is overgebleven.
Op grond van onder meer de tanden wordt aangenomen dat het om de Alkmaarse slachtoffers van het gevecht gaat.
Overigens staat de spreuk in het stadswapen van Alkmaar hier nog steeds mee in verband : “Alcmaria Victrix” oftewel ruim vertaald in het Nederlands : “In Alkmaar begint de victorie…

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *