Over de dag 9 oktober

malalaOp 9 oktober 2012 wordt Malala Yousafzai neergeschoten op weg naar school. 3 kogels uit de Colt 45 raken haar en zorgen ervoor dat zij in kritieke toestand in het ziekenhuis beland.
De dan 15-jarige tiener had de aanslag op haar leven te danken aan een blog wat in 2009 onder een pseudoniem op de BBC website gepubliceerd werd, en wat ging over het dagelijks leven in Taliban beheerst gebied. Met name de gevolgen voor meisjes en vrouwen werden in dit blog belicht.
Het blog had het gevolg dat er een documentaire over gemaakt werd waarin de rechten voor onderwijs voor meisjes centraal stonden.
Dit tot grote ergernis van de Taliban, en dan is de keuze snel gemaakt. Na een periode van pesten en bedreigen, besluit de Taliban haar te vermoorden.
De aanslag mislukt, ondanks dat de kogels haar raken blijft ze leven.
De aanslag op Malala krijgt internationaal veel aandacht en zorgt voor veel ophef.
Malala wordt uiteindelijk in Engeland geholpen aan haar verwondingen en komt er terug bovenop.
Eenmaal weer gerehabiliteerd groeit de jonge Malala uit tot een symbool voor het vechten voor kinder- en vrouwenrechten.
Haar internationale erkenning is enorm met het toekennen van onderandere de National Youth Peace Prijs, de Sakharov Prijs en de Simone de Beauvoir Prijs.
En hoe raar het ook klinkt : Het zijn ook juist deze prijzen die in haar thuisland ook haar veel kritiek opleveren.
Een typisch staaltje dat geen profeet in zijn, of haar, eigen land geĆ«erd is …..

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *