Over de dag 12 oktober

tomislav2Op de dag dat in 1492 Columbus na een lange zeereis, denkt een nieuwe weg naar India te hebben gevonden, doet in 1943 Tomislav II van Kroatië troonsafstand. De capitulatie van Italie tijdens de tweede wereldoorlog speelt hier een grote rol in.
Echt lang is hij geen koning geweest.
Aimone Robert Margaretha Maria Jozef Torino werd in 1941 pas Koning van Kroatie. Met dank aan Adolf Hitler die Kroatie tot koninkrijk verhief vanwege het burgerlijk verzet tegen de Serven, wat Hitler bijzonder goed uit kwam.
Ante Pavelić werd feitelijk leider van het land wat dan wel een onafhankelijk koninkrijk was met als koning Tomislav II, maar in werkelijkheid naar de pijpen van Duitsland en Italie danste.
Je kunt je ook afvragen wat een soort koning Tomislav II was, want hij werd gekroond per absentia ,en heeft gedurende zijn leven nooit een voet gezet op Kroatisch grondgebied. Hij bleef gewoon werken en wonen in Italie.
Uiteindelijk overleed hij op op 29 januari 1948 in Buenos Aires, te Argentinie.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *