Over de dag 16 oktober

blackpowerTommie Smith en John Carlos zijn het onderwerp van gesprek vandaag in 1968.
De twee atleten maken tijdens de 19e Olympische Spelen tijdens de huldiging van de 200 meter historie door het Black Power-symbool te maken op het ereschavot.
En hoewel de twee niet echt de beste verstandhouding hebben in de wereld, zorgt het protest er wel voor dat zij uit het Olympisch Dorp worden gezet. En natuurlijk zorgt het voor opzienbarende foto’s. die de hele wereld rond gaan.
Hoe stil het blijft rond de man met de nummer 2 positie op het schavot, de Australiër Peter Norman.
Onterecht.
De tijd die Norman liep in Mexico ’68  heeft jarenlang in de boeken gestaan als Australisch record (20,00 sec) en zou hem in 2000,  toen de Spelen Australie aan deden, goud hebben opgeleverd, mocht hij in staat zijn geweest tot dezelfde prestatie. Maar terug naar Mexico 1968 :
Peter Norman was verwittigd dat de aktie zou plaatsvinden en droeg zelfs een “Olympic Project for Human Rights” badge op zijn trainingspak, als steun voor de aktie. Bovendien was het notabene het idee van Norman om met 1 handschoen elk een gebaar te maken omdat Carlos zijn paar handschoenen vergeten was op het ‘moment supreme’.
Een idee wat de drie mannen uiteindelijk dichter bij elkaar bracht, want tijdens de begrafenis van Peter Norman in 2006 waren Tommie Smith en John Carlos erbij om de kist  naar zijn uiteindelijke rustplaats te dragen.


: ….

.

 

 

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *