Over de dag 17 oktober

fisherOp 17 oktober vindt “de partij van de eeuw” plaats in de schaakwereld van 1956 .
Een dame wordt geofferd door de 13-jarige Robert James Fisher in zijn partij tegen de schaakgrootmeester met de dubbele leeftijd,  Donald Byrne.
Robert James Fisher , beter bekend onder zijn roepnaam Bobby, weet de aandacht van de schaakwereld met dit offer op zich te vestigen want hij weet de partij winnend af te sluiten.
De gevolgen zijn in eerste instantie allemaal niet zo groot, het  Rosenwald-Memorial tournooi gaat gewoon verder  en heeft een verwachtte winnaar in Samuel Resevsky, destijds de top-schaker in Amerika.
Maar de partij tussen Fisher en Byrne word beroemd. Het geniale talent van Fischer wordt ontdekt en de russen erkennen dat zij in Fisher een waardig opponent zullen gaan krijgen in de toekomst.
In 1972 wordt deze belofte ingelost als Fisher zijn wereldkampioenschap pakt tegen Boris Spasski.
Daarna is het eigenlijk enkel bergafwaarts gegaan met Fisher, maar in een interview werd ooit gevraagd hoe hij tegen God zou spelen. Hij antwoordde: “Met zwart zou ik geen schijn van kans tegen Hem maken, maar met wit speel ik gewoon Spaans. Dat is zo’n uitgebalanceerde opening. Dan maakt Hij me niets. Maar misschien speelt Hij wel Siciliaans. Dan speel ik toch de variant met loper c4. Daarmee moet ik remise kunnen maken.”
Het antwoord is in navolging van zijn schaakcarriere.
Geniaal. 

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *