Over de dag 18 oktober

Alaskadag18 oktober is Alaska-day in Amerika. Op 18 oktober 1867 werd dit stuk voormalig Rusland deel van de USA, wat het gekocht had voor 7,2 milioen dollar. Amerika weet zich met de deal ruim anderhalf miljoen vierkante kilometer groter te maken.
Met de deal begint ook een kleine tijdreis voor de ruim 4000 bewoners van het gebied toendertijd.
De Russen gebruikten de juliaanse kalender, de amerikanen de gregorische. Bij de vlaggenceremonie werd de russische vlag neergelaten, zij het lastig,  op 7 oktober 1867 (juliaans) en werd de amerikaanse vlag gehesen op 18 oktober 1867 (gregorisch). Daarnaast verschoof de internationale datum-grens iets meer naar het westen omdat men de Aleoeten-eilandengroep onder dezelfde tijdgrens wilde laten vallen.
In de achtergond van dit verhaal speelt dat Rusland financiele problemen kende en Alaska zag als zeer moeilijk verdedigbaar gebied. Het waren deze redenen die Tsaar Alexander I deden besluiten om het gebied te verkopen.
De Russen hadden gehoopt op ook britse interesse in het gebied, zodat men de prijs zou kunnen opdrijven, maar ondanks britse aanwezigheid in Canada toonden zij geen interesse, Het is daarom dat indertijd de prijs van 7,2 miljoen dollar (2 cent per acre) nog als “duur” werd bestempeld door de amerikaanse bevolking….

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *