Over de dag 21 oktober

dizzyOp 21 oktober 1917 zag jazz-legende Dizzy Gillespie het levenslicht. Zijn echte naam was John Birks Gillespie.
Zijn bijnaam kreeg hij van bandleider Teddy Hill vanwege zjn ongewone kledingstijl en het uithalen van geintjes.
Door die geintjes werd Dizzy Gillespie uiteindelijk wat hij werd. Tijdens een optreden met Cab Calloway als bandleider werd er een spuugprop op het toneel gegooid en Calloway verdacht Dizzy ervan de werper te zijn. Hij ontkende, en het incidentje liep hoog op. Zo hoog dat Dizzy een mes trok en Calloway er mee te lijf ging. Calloway’s achterwerk had 10 hechting nodig om weer in zijn oude vorm te komen, zo wil het verhaal.
Ontslag volgde, maar zorgde er ook voor dat Dizzy samen kon gaan werken met de grote namen in de Jazz. Afro-Cuban jazz meer bepaald en dat leidde Gillespie uiteindelijk tot de ontwikkeling van de BeBop stroming.
Waarom Gillespie belangrijk is geweest voor de muziek moet je eigenlijk niet willen beschrijven maar horen, en daarom vindt je een videootje met Dizzy Gillespie in de hoofdrol hieronder…

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *