Over de dag 27 oktober

fenderOp 27 oktober 1946 wordt er een versterker in het tuinhuisje van Leo Fender in elkaar geknutseld.
Het is een begin van een lange carrière van versterkers, maar meer nog van gitaren.
Leo Fender wordt beschouwd als iemand die een grote invloed had op de ontwikkeling van de elektrische gitaar, en tevens als de uitvinder van de elektrische basgitaar. Opmerkelijk is dat deze legende uit de gitaar- en bas geschiedenis nooit één van deze instrumenten heeft leren bespelen.
Hij deed het allemaal uit technisch oogpunt. Fender begon in 1932 als radioreparateur en leverde ook versterkers aan muzikanten. Onder zijn klanten waren steelgitaristen die klaagden over de werking van elektrische opnemers. Fender startte toen zelf met de bouw van deze gitaren en vanaf 1944 experimenteerde hij met de bouw van elektrische gitaren.
De eerste echte elektrische Fender-gitaar was de Esquire uit 1950. Al gauw werd de naam gewijzigd in Broadcaster. Fender wijzigde de naam toen weer, om naamsverwarring en een rechtzaak te ontlopen, in Telecaster. In 1951 volgde de Precision Bass, als alternatief voor de contrabas die door Fender spottend hondenhok werd genoemd. In 1954 volgde de Stratocaster. Later kwamen nog vele andere modellen uit – waaronder de Fender Jazz Bass – maar die waren veel minder succesvol dan deze drie, die in belangrijke mate het geluid van de popmuziek hebben bepaald en dat tegenwoordig nog steeds doen.
Oude Fender-instrumenten worden soms als pre-CBS aangeduid, het gaat in dit geval om instrumenten van voor de CBS-overname.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *