Over de dag 30 oktober

wellesOp 30 oktober 1938 wordt het hoorspel War of the Worlds van H.G. Wells, gemaakt door Orson Welles, uitgezonden op de radio in Verenigde Staten; onder de luisteraars ontstaat paniek.
War of the worlds is een sciencefictionverhaal waarin de mensheid door wezens van de planeet Mars wordt aangevallen.
Welles streefde ernaar het hoorspel zo realistisch mogelijk te maken: zijn hoorspel leek een gewoon muziekprogramma op zondagavond, dat plots door steeds meer verontrustende nieuwsberichten werd onderbroken. Veel luisteraars raakten in de war en dachten dat New Jersey echt door marsmannetjes werd aangevallen, waardoor een geweldige paniek uitbrak. Reservisten werden opgeroepen en de snelwegen liepen vast door vluchtende families.
De volgende ochtend was dit voorpaginanieuws over heel de wereld. Orson Welles die de hoofdpersoon speelde en het hoorspel regisseerde, was op slag beroemd en dit resulteerde uiteindelijk in een contract met de RKO-filmmaatschappij.
Tegenwoordig zijn hoaxes nog altijd schering en inslag, en we tuimelen er vandaag nog altijd in , zij het op een andere manier.
Mocht je nog willen luisteren naar het origineel van Orson Welles “War of the Worlds” kan je terecht op Youtube.
Apart is dat Oron Welles altijd wel is geprezen om zijn werk, Ook de film “Citizen Kane” is van zijn hand, maar een grote doorbraak is altijd een beetje uitgebleven.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *