Over de dag 1 november

dagderdodenVandaag viert de christelijke wereld Allerheiligen.
Ter nagedachtenis aan alle Heiligen en Martelaren.
Gisteravond was het dus Allerheiligen-avond, op zijn engels “All Hallows Eve” wat uiteindelijk verbasterd werd tot “Halloween”.
Over de jaren is Allerheiligen een natte gebeurtenis in ons kouwe kikkerlandje.
Maar liefst 5 stormvloeden vinden in deze periode ¬†plaats over de jaren : De allerheiligenvloed van 1170 , die NoordWest Nederland treft en de Allerheiligenvloed van 1570 die de Zeeuwse Eilanden flink treft, en een in 2006 waarbij Noord Nederland en Duitsland getroffen worden. Ook is er nog een Allerheiligenvloed in 1532, maar die vindt wonderwel plaats op 2 november, om maar te zwijgen over de Allerheiligenvloed van 1675 die pas op 3 en 4 november plaats vindt….
Vandaag is de start in Mexico van het Feest der Doden. Morgen -op Allerzielen- gaat men daarmee verder- Men gelooft in Mexico dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november. Gedurende het hele jaar bereidt men zich voor op het festival, men verzamelt goederen die men aan de doden zal offeren. Het feest is kleurrijk, maar kan luguber over komen.
Afijn : Vandaag (Allerheiligen) en morgen (Allerzielen) zijn gedachtenisvolle dagen. Hou er rekening mee.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *