Over de dag 3 november

laikaOp 3 november 1957 wordt Laika gelanceerd met de Sputnik 2 en wordt het eerste zoogdier wat een een baan rond de aarde volbrengt. (De eerste dieren in de ruimte waren fruitvliegjes…)
Al eerder waren er zowel door de Sovjet-Unie als door de VS dieren de ruimte ingeschoten maar die hadden geen omloop volbracht.
De naam Laika betekent “blaffer”. Laika was in Moskou van de straat gehaald. Laika was 3 jaar oud en woog ca. 6 kilogram. Ze reisde met de Spoetnik II die op 3 november 1957 vanuit Bajkonoer werd gelanceerd. Spoetnik II was niet ontworpen om weer te landen en verbrandde bij terugkeer in de atmosfeer op 14 mei 1958, maar Laika was lang voor dat moment al dood. Het plan was geweest haar voor die tijd door een vergif in het voedsel te laten sterven maar in oktober 2002 werd bekend dat Laika al na een paar uur in de ruimte was overleden aan oververhitting en stress, voordat de vierde omloop ten einde was.
Mocht je meer willen weten over Laika dan is het het kinderboekenweekgeschenk van 2006 een aardig werkje om te lezen van de Nederlandse kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak. Het heet “Laika tussen de sterren” en is natuurlijk te vinden bij de lokale tweedehands boekenwinkeltje of ramsj.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *