Over de dag 6 november

hanso6 november is een belangrijke dag voor de radio in Nederland. In 1919 begint de fries Hanso Idzerda de eerste reguliere radio-uitzending ter wereld.
Vanuit een studio in het bedrijfsgebouw Beukstraat 8 in Den Haag verzorgde hij tussen 8 en 10 uur ‘s avonds de eerste publieke Nederlandse radio-uitzending. De dag ervoor had hij in de Nieuwe Rotterdamsche Courant zijn uitzending aangekondigd als Radio “Soirée Musicale”.
Vanwege de vooraankondiging en het regelmatig uitzenden was deze tevens de eerste omroepuitzending ter wereld.
De studio- en zendapparatuur was gemaakt door zijn eigen bedrijfje, de NRI (Nederlandsche Radio-Industrie).
De uitzending begon met de mars Turf in je ransel.
Tot 11 september 1924 verzorgde Idzerda honderden uitzendingen, die tot over de landsgrenzen werden beluisterd. Hij zond uit op afwisselend 1050 en 1070 meter middengolf. De klassieke muziekprogramma’s werden live gespeeld door strijkjes of kamerorkesten, en in januari 1924 werd ook de eerste jazz uitgezonden.
In samenwerking met de Engelse krant The Daily Mail maakte hij ook uitzendingen speciaal voor Engeland. Idzerda’s zender PCGG werd razend populair, wat hem in staat stelde de benodigde financiële ondersteuning voor zijn zender te vragen en te ontvangen.
Daarnaast bouwde Idzerda de lampenzender “Fort Vossegat“, die het KNMI vanaf 1924 gebruikte voor het uitzenden van weerberichten.
Desondanks ging Idzerda in november 1924 failliet en werd zijn zendvergunning door de overheid ingetrokken.
Met steun van Philips, die twee zendmasten bij Huizen beschikbaar stelde, nam de Hilversumse Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF) de publieke omroeptaak over.
Met een nieuw bedrijf, NV Idzerda Radio, bleef hij tot 1932 radio maken, echter alleen in de nachtelijke uren vanwege een beperking in zijn zendvergunning. Teleurgesteld beëindigde hij in 1935 resoluut alle activiteiten op radiogebied. Hij verkocht zijn apparatuur en wat overbleef schonk hij aan het Nederlandse Postmuseum.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hield Idzerda zich bezig met verzetswerk. Zijn wetenschappelijke nieuwsgierigheid zorgde ervoor dat hij bij Wassenaar in november 1944 op zoek ging naar de restanten van een V2-raket die bij de lancering was geëxplodeerd. Hij werd betrapt door een Duitse legerpatrouille die hem wegstuurde. Maar Idzerda keerde terug en werd door dezelfde Duitsers opgepakt – ditmaal had hij brokstukken van de raket in zijn bezit. Hij werd voor een spion gehouden, gearresteerd en na enige weken standrechtelijk doodgeschoten.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *