Over de dag 7 november

magicOp 7 november 1991 maakt basketballer Magic Johnson bekend dat hij stopt met het uitoefenen van zijn sport op professioneel niveau.
Hij wordt hiertoe gedwongen, omdat hij HIV heeft opgelopen.
Indertijd werd gedacht dat HIV enkel opgelopen kon worden via homoseksuele contacten, maar Magic bleef de geruchten over homo- en bisexualiteit ontkennen. Welliswaar ontkende hij niet dat hij vele slippertjes had gemaakt.
Iets wat hem met zijn status, beroep, lengte, reputatie en bestaande vooroordelen makkelijk werd gemaakt.
Als professioneel basketballer in Amerika ben je soms weken met je team onderweg. Zijn lengte van 2 meter 6 betekende dat wellicht alles naar proporties was gemaakt, en zoals het spreekwoord zegt : “once you go black, you will never go back….”  en het is altijd makkelijk toegeven aan lust.
Zijn stapje terug in de sport-arena zorgde ervoor dat president George Bush Sr. zei :  “For me, Magic is a hero, a hero for anyone who loves sports.”
Uiteindelijk kiezen fans hem wel in de All Star Game van 1992, waar hij ondanks bezorgdheid van zijn opponenten wel zijn opwachting maakte. Ook maakt hij nog zijn opwachting in het Dream Team voor de Olympische Spelen van ’92 waar hij met 8 gewonnen wedstrijden goud ontvangt.
Achteraf heeft Magic spijt van zijn afscheid van de sport.  In augustus 2011 laat hij optekenen :  “If I knew what I know now, I wouldn’t have retired.“…
In 1996 werd hij nog verkozen tot de beste 50 spelers ooit in de NBA en in 2002 werd hij opgenomen in de Basketball Hall of Fame.
Tegenwoordig is Magic basketball-analist voor een groot amerikaans TV-Netwerk. Natuurlijk is hij ook betrokken bij organisaties die HIV bespreekbaar maken en geld inzamelen voor de bestrijding en genezing er van.
Magic is het beste bewijs vandaag de dag dat HIV niet persee dodelijk hoeft te zijn, en dat is al een hele vooruitgang met hoe er tegenaan gekeken werd in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw.

 

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *