Over de dag 12 november

van_MeegerenOp 12 november 1947 wordt Han van Meegeren tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld voor bedrog en vervalsing.
Han van Meegeren is wellicht de meest ondergewaardeerde schilders die ons land rijk was. Hij overleed vlak voor hij de opgelegde straf uit moest gaan zitten maar hing toch met een gravure in vele Nederlandse huishoudens. Een gravure onder eigen naam ,getiteld  “Het Hertje”.
Van Meegeren werd namelijk voornamelijk achteraf bekend door het imiteren van Johannes Vermeer en Frans Hals.
En het rare is dat juist de bevrijding van het duitse juk wat over Nederland hing, er debet aan is dat van Meegeren besloot om naar buiten te treden als meester-vervalser.
Zo is jarenlang gedacht dat het werk “De Emmaüsgangers” een werk was van Vermeer, terwijl het van de hand was van van Meegeren.
Probleem was dat van Meegeren ook vervalste kunst had verkocht aan Hermann Göring. De geallieerden konden het werk van Vermeer na de oorlog niet thuisbrengen en klopten aan bij de persoon die het had verkocht : Han van Meegeren. Aangezien collaboratie met de doodstraf bestraft zou kunnen worden, en vervalsing met slechts 2 jaar trad na ampel beraad van Meegeren naar buiten als de maker van het doek.
De bewijslast werd een bijzondere : Han van Meegeren schilderde “Christus in de Tempel” onder streng toezicht en wist zo de rechtbank te overtuigen van zijn bedrog.
Het spreekt voor zich dat na de naar buitentreding menig reputatie van een expert ten gronde is gericht.
Maar dat maakt het bedrog weer zo ontzettend knap.
Leuk detail is dat het glaswerk en het kannetje van “De Emmaüsgangers” bij de familie van Meegeren thuis op de schoorsteenmantel stonden…

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *