Over de dag 14 november

musOp 14 november 2005 raakt Nederland in paniek door een huismus. Het beestje weet binnen te dringen in de Leeuwardse WTC-Expohal waar de voorbereidingen worden getroffen voor Domino Day van dat jaar, en weet 26000 stenen om te gooien. In opdracht van de omroep SBS 6 wordt de mus doodgeschoten. De mus, die in Nederland steeds minder vaak voorkomt, en tot een beschermde diersoort behoort. De reacties liepen uiteen van dierenmishandeling tot nodeloos geweld. Er werd opgeroepen tot het boycotten van de uitzending. De medewerker die het fatale schot met een windbuks heeft gelost ontving doodsbedreigingen per e-mail. Door verschillende organisaties zoals de Dierenbescherming werden klachten ingediend.
De website GeenStijl.nl en Ruud de Wild loofden een beloning uit voor degene die meer dan een miljoen stenen voortijds om wist te gooien. Hierbij was de bedoeling de schade zo groot te maken, dat het de bouwers onmogelijk zou lukken om alles nog voor de uitzending gereed te krijgen, zodat de recordpoging niet door kon gaan. Om dit te voorkomen had de producent Endemol extra beveiligingsmaatregelen genomen rond het Frisian Expo Center.
Het incident met “de Dominomus” kwam uitgebreid in de media tot CNN aan toe. Het ministerie van Landbouw heeft achteraf verklaard dat de mus illegaal is doodgeschoten..
Bij de live-uitzending van Domino Day werd ook door SBS 6 stilgestaan bij de dood van de dominomus.
Het OM heeft de schutter die de mus afschoot uiteindelijk een boete opgelegd van 200 euro.
Justitie besloot het vogeltje aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam te schenken. De toen inmiddels al opgezette mus stond centraal tijdens De Grote Huismus Tentoonstelling in 2007

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *