Over de dag 16 november

John_AdamsOp 16 november 1776 zijn de Nederlanden, toen nog in de vorm van de Verenigde Provinciën, het eerste land wat de Verenigde Staten van Amerika erkent. De VS is nog verwikkeld in een onafhankelijkheids-oorlog en krijgt hierbij steun van de Nederlandse voorloper.  Op Sint Eustatius krijgt het Amerikaanse schip de Andrew Doria haar eerste saluut.
De steun krijgt op het Nederlandse vaste land verder vorm door de tweede Amerikaanse President : John Adams. Hij heeft een tijd in Den Haag gewoond en ziet hoecha de dingen in Nederland worden geregeld. Met name de handel interesseerde Adams, die het vice-presidentschap al vervulde onder Washington. Het huis wat Adams in Den Haag kocht werd de eerste ambassade voor de Verenigde Staten, met Adams als ambassadeur. 

Het verleid Barrack Obama i tot de uitspraak : “Without the Netherlands there wouldn’t be a United States of America as everyone knows it now”. Sinds 1990 is 16 november dan ook bekend in Amerika als  “Dutch-American Heritage Day”.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *