Over de dag 23 november

100jaaroranjevrouwenOp 23 november 1890 overlijdt Willem III, en is een periode van meer dan 100 jaar oranje-vrouwen op de troon, negen dagen bezig. De geestestoestand van de koning was op het eind van zijn leven niet meer je dat, zodat Emma de belangrijke beslissingen diende te nemen.
Willem III overlijdt en aangezien al zijn zonen al voor hem overleden waren komt de 10-jarige Wilhelmina op de troon, met als regentes Emma.
Hiervoor heeft Nederland een wetswijziging door moeten voeren want koningschap verliep tot die tijd op de mannelijke lijn.
De personele unie met Luxemburg vervalt wel om die reden. Willem III was ook groothertog van Luxemburg namelijk, en volgens het huisrecht en de Salische erfopvolgingswet vervalt het groothertogdom aan een andere tak van de Oranje Nassau’s, de eerste in opvolging in de mannelijke lijn. Bovendien wilden de Luxemburgers dit zelf. En gezien de aparte verhalen over Willem III kan ik ze daarin niet eens ongelijk geven.
Belgie is een van de laatste europese landen wat de Salische erfopvolgingswet heeft afgeschaft. Men deed dat in 1991. Ruim 100 jaar later dus dan Nederland.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *