Over de dag 5 december

zwartesinterklaasHet kan vandaag enkel gaan over Sinterklaas toch ? En met de laatste pietendiscussie nog vers in het geheugen, is vandaag een dag in 1957 omgedoopt tot “Zwarte Sinterklaas
Zwarte Sinterklaas is de bijnaam voor een diplomatiek incident in de Nederlands-Indonesische geschiedenis dat op 5 december 1957 plaatsvond. Na een al maanden durende anti-Nederlandse stemming, waar ook president Soekarno aan meedeed, werden op die dag de Nederlanders staatsgevaarlijk verklaard en gesommeerd Indonesiƫ te verlaten. Nederlandse bedrijven werden genationaliseerd. Bijna 50.000 Nederlanders vertrokken in de maanden daarop, terwijl de economische banden vrijwel geheel werden verbroken. Op 17 augustus 1960, vijftien jaar na het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid, werden ook de diplomatieke betrekkingen met Nederland verbroken.
De term “Zwarte Sinterklaas” werd bedacht omdat deze gebeurtenis samenviel met het traditionele Nederlandse Sinterklaasfeest dat jaar, maar een zwarte schaduw over de feestvreugde heenwierp. Uiteindelijk heeft het dus niets met de pietendiscussie te maken ….

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *