Over de dag 11 december

berthaOp 11 december 1950 breken rellen uit in Singapore.
En dat allemaal om Bertha Hertogh.
Het meisje uit Nederlandse ouders, is door een combinatie van de oorlogsomstandigheden en geldgebrek overgedragen door haarmoeder aan een Maleisische vrouw, Chi Aminah. Het kind groeide dus op in een moslimcultuur en werd Nadra binte Ma’arof genoemd.
Na de Japanse capitulatie kwam vader Hertogh, die het jappenkamp had overleefd, er na een zoektocht van vier jaar via een Britse ambtenaar achter dat zijn dochter nog leefde. Zeer tegen de zin van Aminah en van de jonge Bertha eiste hij haar terug bij zijn familie in Bergen op Zoom. Dit leidde in 1950 tot geruchtmakende rechtszaken, die de wereldpers haalden.
Singapore stond destijds nog onder Brits gezag. Een Britse rechter bepaalde op 17 mei, na een zaak die nog geen kwartier duurde, dat Bertha toegewezen werd aan haar Nederlandse ouders. Zij nam in tranen afscheid van Aminah. In hoger beroep werd het vonnis vernietigd, waarop Bertha (dertien jaar oud) uitgehuwelijkt werd aan de tweeëntwintigjarige Mansoor Adabi
In het najaar van 1950 diende een nieuwe rechtszaak. Opnieuw werd de Nederlandse familie in het gelijk gesteld. De Britse rechter bepaalde dat het huwelijk onder Nederlands recht nietig was, omdat de minimumleeftijd voor een huwelijk 16 was. Dat moeder Hertogh destijds Bertha had afgestaan werd niet als een rechtsgeldige adoptie beschouwd, omdat de vader er part noch deel aan gehad had.
Toen politiemannen Bertha weg wilden leiden uit de rechtszaal speelden zich opnieuw dramatische taferelen af: zij was in tranen en Aminah viel flauw.
Op 11 december begon het hoger beroep. Buiten de rechtszaal waren 2.000 à 3.000 mensen bijeengekomen. Binnen vijf minuten werd het hoger beroep afgewezen. Dit leidde tot furieuze reacties. De twee dagen erna vonden hevige rellen plaats in Singapore, waarbij achttien doden en 173 gewonden vielen. Pas na het uitroepen van de noodtoestand zou de rust er weer terugkeren.
De avond dat de rellen begonnen werd Bertha uit het klooster gehaald. De volgende dag vlogen Bertha en haar moeder richting Schiphol. Bij aankomst in Bergen op Zoom werden zij opgewacht door duizenden belangstellenden.
In de eerste jaren in Nederland had Bertha, die alleen Maleis sprak, grote aanpassingsproblemen. Uiteindelijk bekeerde zij zich tot het katholieke geloof, trad op eenentwintigjarige leeftijd in het huwelijk en kreeg tien kinderen.
Zij overleed op 72-jarige leeftijd in 2009 aan de gevolgen van leukemie.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *