Over de dag 13 december

sadam“Ladies and gentleman …We’ve got him !”
Legendarische woorden van Paul Bremer na de gevangenname van Sadam Hoessein vandaag in 2003. Operatie “Desert Storm” is dan al lang ten einde eigenlijk.
Volgens de Amerikaanse versie van het verhaal werd Saddam Hoessein gearresteerd door Koerdische troepen van de Patriottische Unie van Koerdistan en Amerikaanse speciale eenheden. De operatie heette Red Dawn. Hoessein werd aangetroffen in een onderaardse ruimte bij een boerderij in het dorp Adwar, 15 kilometer ten zuiden van de stad Tikrit. De toegang tot de ruimte, nauwelijks groot genoeg voor een volwassen man maar voorzien van luchtkanalen, was afgesloten door een stuk schuimrubber en afgedekt met aarde. Omdat Hoessein een geweer bij zich droeg wilden de militairen een handgranaat naar binnen gooien, maar ze lieten dit achterwege toen Hoessein zich bekend maakte. Saddam Hoessein zag er onverzorgd uit, hij had zijn baard en haren laten groeien, wellicht gedwongen door zijn primitieve schuilplaats, maar waarschijnlijk ook in de hoop onherkenbaar te worden. Ondanks de door de VS uitgeloofde hoge prijs op zijn hoofd en de intensieve zoekacties, heeft Hoessein zich ruim 8 maanden schuil kunnen houden.
Op 30 december 2006 overleed Hoessein door ophanging, conform het vonnis eerder in een rechtzaak uitgesproken.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *