Over de dag 18 december

VAEVandaag in 2006 is het een belangrijke dag in de Verenigde Arabische Emiraten.
Zij houden hun eerste verkiezingen.
20 van de totaal 40 leden van de Federale Nationale Raad zijn verkiesbaar.
Het is een klein begin van vrije verkiezingen aldaar want de controle is behoorlijk. Van de 300.000 stemgerechtigden boven de stemgerechtigde leeftijd van 18 jaar wordt slechts 6689 personen toegestaan een stem uit te brengen. Positief is dat er 1163 vrouw zijn, en in de uitslag komt dan ook 1 dame voor die een zetel weet te bemachtigen.
Ik haal het voorbeeld expres even aan omdat het pas eigenlijk een land vormt sinds 1971 en pas in 2006 haar eerste verkiezingen kent. Het verschil met de verkiezingen in Nederland zal niet zo groot zijn, waar het kiesrecht in 1917 is ingevoerd en het kiesrecht voor vrouwen is aktief is geworden vanaf 1919.
Democratie is een groot goed en tegenwoordig kent Nederland een opkomstpercentage van rond de 75% voor de Tweede Kamer.
Enige waar we dus op voorlopen op de VAE is de tijdslijn waarmee alle ontwikkelingen plaatsvinden. En ook al is het pas in de 21e eeuw dat een land voor het eerst verkiezingen houdt, we het enkel kunnen toejuichen. Elke kleine stap naar een democratie is er eentje.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *