Over de dag 23 december

vincentDe kerstperiode nadert weer en dat betekend traditioneel dat veel relaties onder druk komen te staan.
Zo ook bij Vincent van Gogh in 1888.
Het beroemde “oor-incident” vindt plaats vandaag in dat jaar.
Vroeger was de lezing dat hij zijn oor afsneed en dat cadeau had gedaan aan zijn geliefde in die tijd.
Tegenwoordig is de versie dat hij een gedeelte, het lelletje, van zijn oor verloor in een hoogoplopende ruzie met zijn huisgenoot Paul Gaugin over de lokale café-bazin waar beide liefde voor koesterden. Van Gogh haalde met zijn scheermes uit naar Gauguin, die zich nog net kon verweren, maar Van Gogh sneed per ongeluk zijn eigen oorlel af. Anderen weer beweren dat hij zelf uit eigen kracht een stuk van zijn oor sneed en dat de tinnitus waaraan hij leed hier de aanleiding toe was.

Duitse kunsthistorici Hans Kaufmann en Rita Wildegans onderzochten gedurende tien jaar politierapporten, getuigenverklaringen en brieven van de beide schilders.Hun versie is weer anders.  Volgens hen zou Paul Gauguin van plan zijn geweest het gele huis in Arles na een verblijf van twee maanden te verlaten. Van Gogh zou hem boos achterna de straat op zijn gelopen, waarop een ruzie zou zijn ontstaan en Gauguin uithaalde met zijn degen en daarmee een deel van Van Goghs oor afhieuw.

Daarna zouden ze hebben afgesproken hierover te zwijgen: Gauguin om strafvervolging wegens het toebrengen van letsel te ontlopen en Van Gogh om de vriendschap te behouden. Vervolgens zou Van Gogh zijn oorlel aan een prostituee hebben gegeven en terug naar huis zijn gegaan.

Hoe het ook gebeurd is: Het voorval is zijn eigen leven gaan leiden en is nog altijd onderwerp van discussie.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *