Over de dag 27 december

monnik27 december is een belangrijke datum voor het waddeneiland Schiermonnikoog.
Op die datum in 1945 wordt het als “vijandelijk vermogen” onteigend door de Nederlandse Staat.
Dat kon want het eiland was eigendom van de duitse graaf Hartwig Arthur von Bernstorff-Wehningen.
Gekocht in 1893 voor 200.000 gulden van de nederlandse jurist John Eric Banck die er in 1858 zelf nog 97.000 gulden voor had neergeteld.
De duitse graaf en later zijn zoon, waren weliswaar geliefd op het eiland, maar in 1945 was alles wat Duits was bij voorbaat al fout en werd het bestempeld als “vijandelijk vermogen”. Na de Tweede Wereldoorlog eiste de Nederlandse regering via een noodwet alle bezittingen op van de Duitsers, NSB’ers en landverraders, en dus ook Schiermonnikoog.
De graaf zijn zoon spande nog een geding aan in 1964 om het eiland terug te vorderen, dat mislukte maar in 1983 kreeg hij na jarenlang juridisch vechten een schadevergoeding van 80.000 Duitse Mark toegewezen door de Duitse Staat.

Mocht je je overigens afvragen waar de naam Schiermonnikoog vandaan komt : schier betekent grijs, en oog is etymologisch hetzelfde als ei in eiland. En op het eiland heeft jarenlang een klooster gestaan waarvan de monniken grijze pijen droegen.
Af en toe kan het simpel zijn qua naamgeving nietwaar ? Het wapen van het eiland draagt de naamgeving nog dagelijks uit.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *