Over de dag 28 december

lumiereVandaag in 1895 wordt de bioscoop geboren.
Tenminste : Zo wordt algemeen aangenomen. Op 28 december 1895 vertoonden de broers Lumière hun films in het ‘Salon Indien’ van het Grand Café aan de Boulevard des Capucines in Parijs. Dit wordt over het algemeen beschouwd als de eerste betaalde publieke vertoning van een film, maar in feite waren de gebroeders Skladanovsky in Berlijn hen voor. Hun toestel was echter inferieur aan dat van de Lumières. Met hun show maakten de broers Lumière een succesvolle tournee, waarmee ze over de hele wereld trokken.
De meeste films duurden echter niet langer dan een minuut en werden gefilmd door Louis Lumière. Bij elkaar heeft deze meer dan honderd films gemaakt. Enkele films kregen het predicaat de “eerste” te zijn.
De films van de Lumières wilden over het algemeen geen verhaal vertellen, maar de bijzondere eigenschappen van het medium film tonen. De eerste succesvolle filmvertoningen waren dan ook te danken aan de attractiestatus van de film, en niet aan het verhaal in de film.
Opvallend in deze is ook dat de broers geen toekomst in de filmindustrie zagen, en daarom richtten ze zich op de kleurenfotografie en fotoapparatuur. In 1903 kregen ze het patent op een kleurenfotografieproces genaamd “Autochrome Lumière”…

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *