Nutteloos Olympisch Weetje

PantchoulidzewHet is vandaag de dag moeilijk voor te stellen maar Nederland heeft in het verleden de Olympische Spelen geboycot.
In 1956 om precies te zijn. De Spelen van Melbourne. Vanwege de inval van de Sovjet-Unie in Hongarije toendertijd,
En dan verwacht je dat geen enkele Nederlandse sporter heeft meegedaan aan die spelen.
Die algemene verwachting is dus fout.
En fout op een wel heel bijzondere wijze.
Dat kwam omdat de Olympische hippische sporten enkele maanden eerder in Stockholm, Zweden, werden afgewerkt, door de strenge invoer eisen voor paarden in Australie.
Prins Bernard had er zo goed als persoonlijk voor gezorgd dat Alexis Pantchoulidzew in een sneltreinvaart werd genaturaliseerd.
En deze vertrouweling van de prins, deed als 67-jarige dus mee aan de Olympische Spelen. Hij was de oudste deelnemer aan die spelen.
Zijn loyaliteit aan de Prins werd op de proef gesteld mede omdat in die tijd de Greet Hofmans-affaire speelde, en Pantchoulidzew de prins mogelijk een alibi verschafte om tijdens zijn bezoek aan die Spelen, een tussenlanding te maken in Hamburg, alwaar het hoofdkantoor van Der Spiegel zich bevond.
Voor Pantchoulidzew mocht het prinselijk bezoek op sportief vlak niet baten. Hij werd 28e in een veld van 32. Op prive-vlak zijn Bernard en Pantchoulidzew echter bevriend gebleven tot zijn dood in 1968.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *