Olympische onwetendheid

Margaret-AbbottParijs 1900. De wereldtentoonstelling is gaande.
“Got, mam, er is hier over anderhalve week een internationaal golftournooitje in de buurt. Zal ik ons allebei inschrijven ? Dan maken we er een leuke dag van.”
“Da’s goed lieverd. Ik kijk er nu al naar uit”
Een paar zinnen die grote gevolgen zullen hebben, want Amerikaanse Margeret Abbott weet dat golf-tournooitje te winnen. Haar moeder, Mary Ives Abbott, de schrijfster, wordt 7e.
Als herinnering krijgt Margaret een mooie porseleinen schaal mee.
Als ik er een beetje op door-fantaseer zou deze zomaar als fruitschaal in haar woning gediend kunnen hebben tijdens haar leven.
Samen met het aardige verhaal dat Margaret ooit aan haar kinderen vertelde dat ze samen met haar moeder wel eens golfde om de tijd wat te doden.
En dat was dat.
Een aardig verhaal.
Tot 1996.
Margaret Abbott is dan al lang overleden. Maar haar kinderen worden geconfronteerd met een onderzoekster die meer over hun moeder wil weten.
Het tournooitje uit 1900 , de “Prix de la ville de Compi√®gne” , blijkt in retrospect als het Olympisch golftournooi gekwalificeerd te zijn. En hun moeder bleek dus de eerste amerikaanse atlete te zijn die een olympische titel wint.
De kinderen zijn verrast.
Hun moeder heeft het nooit geweten…

Het verhaal is tekenend voor de vroege Olympische Spelen.
Zo strak als het tegenwoordig allemaal is georganiseerd, zo losjes gebeurde het in het begin van de vorige eeuw.
In plaats van de huidige strakke tijdsplanning, liep het tournooi in de maanden mei tot en met oktober en was het evenement gekoppeld aan de Wereldtentoonstelling uit financiele noodzaak.
Pierre De Coubertin zag die aktie als noodzakelijk, maar verklaarde de aktie achteraf als “fout van zijn zijde”.
Toch wordt in 1904 nogmaals toegegeven aan het koppelen van evenementen.
Pas sinds 1908 krijgen de Spelen de aandacht die het evenement verdiend.
Ook worden pas in 1908 de eerste gouden olympische medailles uitgereikt aan de winnaars en winaressen van de diverse olympische diciplines.
De onwetendheid van Olympisch Kampioene Margaret Abbott was dus wel aardig terecht.
Ongetwijfeld zal zij ver voor de toekenning van de titel “Olympisch” aan het golftournooi weer onderweg zijn geweest naar huis.

Op 17 augustus 2016 zal er voor de derde maal in de olympische geschiedenis een dame gekroond worden tot olympisch kampioen dames-golf.
Een opmerkelijk feitje blijft bestaan van Margaret Abbott : Het is het eerste en enige  olympische onderdeel waar ooit een moeder en dochter tegelijkertijd aan deelnamen.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *